Kezdetben volt a kert I.

KEZDETBEN VOLT A KERT I.

Benczúr Emese, Fajgerné Dudás Andrea Júlia, Kárándi Mónika, Horváth Gideon, Mátyási Péter, Tranker Kata, Vető Orsolya Lia

Nehezen találjuk emberként a helyünket az ökoszisztémában. Újra meg újra emlékeztetni kell magunkat, valamint egymást is a hosszú távú együttélés törékeny mivoltára. Nekünk nagyobb szükségünk van a növényvilágra, mint fordítva, ezért érdemes ennek tudatában cselekednünk.

A 250 éves ELTE Füvészkert, olyan mint maga a kiállítás címének inspirálója - Lesznai Anna - Kezdetben volt a kert című könyve. Nyugodt és ráérős, mint maga a nagyregény. Korszakunk lényege és atmoszférája ezt a magatartást ritkán engedi meg magának. Figyelmeztetni kell magunkat, hogy ezekre a városi szövetekre/ szigetekre nagy szükségünk van. A kiállítás célja, hogy segítse az egyensúly megtalálását, megtartását.

A Kert és az abban elhelyezett művek egymást erősítő párbeszéde már-már azt az érzést keltik, hogy a tárgyak nemcsak a természetből inspirálódnak, hanem jobban is érzik magukat ebben a közegben. Az ott elhelyezett alkotások arra hivatottak rámutatni, hogy a természet/művészet állandó diskurzusban van egymással, és a művészet is lehet tudatosan fenntartható a természettel párhuzamban.

A kanonizált kiállítói terekből kilépve lehetőségünk nyílik egyszerre feltöltődni, tanulni és elveszni a természetben.